Tot ce trebuie sa stii despre sindromul colonului iritabil.

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune cronică a tractului gastrointestinal care afectează până la 20% din populaţia lumii.

Sindromul de colon iritabil este mai prezent la tineri. Circa două treimi dintre cei afectaţi sunt femei.

Simptomele sindromului de colon iritabil
Simptomele sindromului de colon iritabil includ durerea abdominală ori disconfort şi modificări ale programului de scaun, inclusiv diaree şi/ori constipaţie, balonare şi crampe. Pentru mulţi dintre cei care suferă de acest sindrom, durerea, disconfortul şi toate celelalte neplăceri asociate duc la efecte în plan psihologic şi emoţional.
Simptomele sindromului de colon iritabil apar episodic, adesea fiind mai prezente în perioade stresante ori după ingerarea anumitor mâncăruri. De exemplu, crizele pot apărea zilnic ori săptămânal, iar severitatea se încadrează de la disconfort mediu la dureri cronice cu efecte majore.

Cauzele sindromului de colon iritabil
Cauza exactă a sindromului de colon iritabil rămâne neclară. Sunt luaţi în considerare o serie de factori, printre care: abilitatea organismului de a transporta hrana de-a lungul tubului digestiv, sensibilitate crescută a nervilor la semnalele dureroase din colon, inflamaţii uşoare, creşterea numărului de bacterii în intestinul subţire ori schimbarea tipurilor de bacterii din intestine.
Stresul este adesea asociat cu sindromul de colon iritabil, dar nu se consideră că ar putea fi cauza, ci mai degrabă un factor declanşator ori un factor augmentator al simptomelor.

Cum se tratează sindromul de colon iritabil?
Tratamentul pentru sindromul de colon iritabil atacă, de regulă, simptomele predominante. O cantitate mai mare de fibre solubile poate ajuta împotriva constipaţiei, iar substanţe antispastice pot ajuta împotriva durerii şi a crampelor. Acestea sunt principalele terapii.

Alte tratamente ale sindromului de colon iritabil, cu anumite dovezi ştiinţifice privind eficienţa, includ:antidepresive, ca amitriptilina, terapii psihologice (ca terapia comportamental-cognitivă ori hipnoterapia) şi anumite probiotice.

Tot ce trebuie sa stii despre sindromul colonului iritabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *