Iritatia de scutec

iritatia de la scutecOrice bebeluş care poartă scutece (şi care bebeluş nu poartă?) este predispus la apariţia iritaţiilor pielii. Deşi par de-a dreptul inofensive, iritaţiile îl pot jena pe cel mic şi, de aceea, prevenirea şi tratarea lor eficientă sunt extrem de importante.

Cel mai frecvent apare la introducerea de alimente solide in alimentatia sugarului, atunci cand mama care alapteaza mananca anumite alimente sau cand copilului i se administreaza antibiotice. Alti factori care pot duce la aparitia dermatitei de scutec sunt mentinerea umeda a pielii sub scutec, schimbarea rara a scutecului, diareea si folosirea unor chiloti din plastic peste scutec.
Dermatita de scutec poate determina ingrijorarea parintilor si il poate deranja pe sugar dar de obicei dispare in cateva zile cu tratament simplu, la domiciliu.

Simptome caracteristice

Această afecţiune deosebit de frecventă poate fi uşor recunoscută: funduleţul bebeluşului tău este roşu şi inflamat, cu mici umflături în zona scutecului. Dacă iritaţia prezintă şi bubiţe roz-roşii în jurul petelor roşii din zona scutecului sau în jurul guriţei bebeluşului, s-ar putea ca iritaţia să fi evoluat într-o micoză, pentru care va fi nevoie de un tratament cu antifungice aplicate local.Pentru că cel mic nu poate vorbi ca să-ţi spună ce-l deranjează, s-ar putea ca el să-şi exprime senzaţia de disconfort prin plâns şi stări de iritabilitate crescută, ce se accentuează în momentul în care îi schimbi scutecul, şi foarte probabil prin pierderea poftei de mâncare.Dermatita de scutec poate apare cu intermitenta atata timp cat copilul poarta scutece, dar este mai frecventa in primele 15 luni de viata, mai ales intre lunile 8 si 10 de viata.

Când iritaţia nu este provocată de scutece?

Deşi crezi că ai de-a face cu o iritaţie provocată de scutec, s-ar putea, la fel de bine, să fie vorba de o altă afecţiune uşoară a pielii bebeluşului. De aceea, este esenţial să poţi face diferenţa dintre iritaţia de la scutec şi alte afecţiuni pentru că numai aşa îi vei administra un tratament eficient celui mic. Iritaţia provocată de scutec este cel mai adesea confundată cu impetigo, dermatita seboreică sau miliaria (erupţie de pete roşii provocate de căldură)

Impetigo este o infecţie bacteriană a pielii, care determină apariţia unor vezicule roşii care se pot sparge, secretă lichid şi dezvoltă o crustă galbenă maronie. Aceste vezicule pot să apară în orice parte a corpului, dar cel mai frecvent apar în jurul gurii şi nasului. Impetigo este una dintre cele mai obişnuite infecţii la copii. Boala este contagioasă şi poate fi răspândită prin contact personal, prin folosirea aceloraşi prosoape, lenjerii, haine, jucării sau a altor obiecte. De aceea, toţi membrii familiei trebuie să se spele pe mâini cât mai des cu săpun antibacterian şi să evite folosirea în comun a lucrurilor ce aparţin persoanei afectate, pentru a preveni astfel răspândirea ei. Dacă observi astfel de inflamaţii pe pielea copilului tău, ia legătura cu medicul pediatru, care îţi va prescrie probabil un unguent cu antibiotice sau un tratament oral cu antibiotice.

Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată des întâlnită la bebeluşi în primul an de viaţă. Se manifestă prin cruste (scuame) albicioase, unsuroase sau uscate. care se manifestă în zona inghinală, a organelor genitale şi în partea inferioară a abdomenului; la nivelul scalpului, dermatita seboreică se manifestă sub formă de mătreaţă şi scuame. Vindecarea necesita îngrijirea adecvată a leziunilor şi monitorizarea stării generale şi a evoluţiei sub medicaţie de către un medic dermatolog.

Miliaria (Alergia la căldură) este o erupţie roşie sau roz, care apare de obicei pe zonele din corp acoperite de haine. Poate să apară când canalele de eliminare a sudorii (transpiraţiei) sunt blocate şi se inflamează, deseori ducând la disconfort şi mâncărime. Mai puţin frecventă după vârsta de 3 luni, această afecţiune poate apărea între cutele formate de piele în zona scutecului, mai ales acolo unde căptuşeala de plastic sau suprafaţa scutecului intră în contact cu pielea. Umezeala şi umiditatea sunt principalele cauze ale miliariei; asigură-te mereu că cel mic nu e îmbrăcat prea gros şi că pielea lui este mereu uscată. Dacă te confrunţi cu o formă severă de miliaria, atunci e cazul să iei legătura cu un medic.

De ce apare iritaţia de la scutec?

În majoritatea cazurilor, iritaţia este provocată de umezeala existentă în zona scutecului. Schimbările nivelului pH-ului şi contactul pielii cu scaunele acide sunt principalii vinovaţi. Alte cauze frecvente sunt:

– Pielea din zona scutecului nu a fost suficient de bine curăţată. Pentru că iritaţia este provocată de schimbările nivelului pH-ului pielii produse atunci când scaunele şi urina intră în contact, ar trebui să cureţi cu grijă şi foarte multă atenţie orice urmă de murdărie de pe pielea delicată a copilaşului tău. Foloseşte şerveţele fără alcool sau un prosopel moale şi apă calduţă. Pielea sensibilă trebuie spălată doar cu apă simplă, în timp ce pentru alte tipuri de piele e nevoie şi de un săpun fin. Nu folosi pentru curăţarea pielii prosoape aspre deoarece acestea nu vor face decât să accentueze iritaţia şi să-l necăjească şi mai tare pe cel mic. Deşi majoritatea şerveţelelor pentru bebeluşi comercializate în prezent nu conţin alcool, asigură-te că ai citit eticheta şi că nu foloseşti alte tipuri de serveţele, deoarece alcoolul poate să-l irite şi mai tare pe cel mic.

 – Scutecele nu au fost schimbate suficient de des.Studiile au demonstrat că bebeluşii care sunt schimbaţi de scutec de cel puţin opt ori pe zi suferă de iritaţii cauzate de căldură mult mai rar. Schimbarea frecverntă a scutecului este deosebit de important din două motive: 1) expunerea prelungită la umezeală face ca pielea să devină mai sensibilă şi mai predispusă la iritaţii; şi 2) cu cât urina şi sacunele stau mai mult timp laolaltă, cu atât mai mult enzimele din scaun vor dăuna pielii bebeluşului. Scutecele super-absorbante sunt eficiente pentru că nu lasă urina să intre în contact cu pielea şi cu scaunele bebeluşului.

– Introducerea unor alimente noi: cand sugarii incep sa manance mancare solida, in general intre 4 si 12 luni, continutul scaunului lor se schimba, crescand probabilitatea aparitiei dermatitei de scutec. Modificari in dieta copilului pot de asemeni sa creasca frecventa scaunelor, care poate duce la dermatita de scutec. Daca sugarul este alaptat, acesta poate face dermatita de scutec ca reactie la anumite alimente ingerate de mama, cum ar fi alimente pe baza de tomate.

– Infecţii micotice. Dacă pielea bebeluşului a stat udă prea mult timp, ea devine predispusă la apariţia micozelor – cea mai persistentă iritaţie de la scutec. Un tratament cu antibiotice poate produce diaree, ceea ce poate accentua micoza. Semnele de recunoaştere a acestui tip de iritaţie sunt bubiţele roşii din jurul petelor roşii care există în zona scutecului. S-ar putea ca bebeluşului tău să-i apară pete albe şi în guriţă, iar sânii tăi vor deveni dureroşi în cazul în care îl alăptezi. Roagă-ţi medicul să-i prescrie cât mai repede un tratament antifungic, în cazul în care această afecţiune persistă.

            Profilaxie şi Tratament

            Prevenirea iritaţiilor de la scutec:

– Schimbă scutecul bebeluşului tău cât mai curând cu putinţă după ce acesta s-a udat şi s-a murdărit.
– Curăţă atent zona acoperită de scutec după fiecare scaun şi lasă pielea să se usuce, având grijă să nu o ştergi cu mişcări prea ferme sau apăsate.
– Acoperă pielea micuţului tău cu un strat subţire de cremă protectoare.
– Atunci când îi pui un scutec nou bebeluşului tău, nu-l strânge prea tare, ci mai degrabă permite-i aerului să pătrundă sub scutecel, astfel încât pielea să poată respira.
– Foloseşte cât mai des scutece super-absorbante sau care conţin loţiune calmantă, care să intre în contact cu pielea micuţului.
– Fii mereu atentă la copilul tău în perioada în care îi administrezi antibiotice, ce îi pot provoca diaree, sau atunci când este deranjat la burtică din alte cauze, pentru a putea reacţiona în timp util şi să-i schimbi scutecul rapid.

            Pentru a grabi vindecarea dermatitei de scutec este necesara aerisirea zonei de sub scutec. Aceste sugestii pot ajuta:
-lasarea sugarului fara scutec pentru scurte perioade de timp
-evitarea folosirii chiloteilor din plastic sau strangerea prea tare a scutecului
-folosirea de scutece mai mari pana la disparitia dermatitei.

Iritatia de scutec
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *